Πως το βουητό ενός μήλου άλεσης καφέ μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα.

    Τραβώντας μια θέση στο αγαπημένο σας καφέ μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γράψει κάνεις ένα έγγραφο, να τελειώσει ένα project εργασίας ή ποιο απλά ακόμη να εμπνευστεί λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να τον απασχολούν στην καθημερινότητα.

Στο εξωτερικό και ποιο συγκεκριμένα στο Ρίτσμοντ που είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας της Βιρτζίνιας μια ομάδα ατόμων δημιουργούν έναν ισότοπο www.coffivity.com όπου εμπνευσμένοι από μια πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι το φύσημα των μηχανών εσπρέσο και ο θόρυβος που προκαλείται κατά τη διαδικασία αλέσεως του καφέ από το μύλο, δημιουργούν το σωστό επίπεδο θορύβου περιβάλλοντος για την τόνωση της δημιουργικότητας. Η ιστοσελίδα που είναι δωρεάν, παίζει ένα ατμοσφαιρικό καφέ soundtrack που, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν.

Σε μια σειρά πειραμάτων που εξέτασαν τις επιπτώσεις του θορύβου στην δημιουργική σκέψη, ερευνητές του Πανεπιστήμιου Illinois at Urbana-Champaign είχε συμμετέχοντες καταιγισμού ιδεών για νέα προϊόντα, ενώ εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα θορύβου.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Consumer Research,  διαπίστωσε ότι ένα επίπεδο θορύβου περιβάλλοντος που χαρακτηρίζουν ένα πολυσύχναστο καφέ ή μια τηλεόραση να παίζει σε ένα σαλόνι, είναι περίπου 70 ντεσιμπέλ, αυξημένες επιδόσεις σε σύγκριση με τη σχετική ησυχία των 50 ντεσιμπέλ. Ένα υψηλό επίπεδο θορύβου είναι ωστόσο της κλίμακας των 85 ντεσιμπέλ περίπου, επίπεδο θορύβου που παράγεται από ένα μπλέντερ ή ακόμη από μια γεννήτρια παροχής  ενεργείας  όπου αποσπούν την προσοχή, σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα που έδειξε η έρευνα.

Ravi Mehta, επίκουρος καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η ακραία ησυχία τείνει να οξύνει την εστίασή των ανθρώπων , η οποία μπορεί να τους αποτρέψει από το να σκέφτονται αφηρημένα. “Αυτός είναι ο λόγος, αν είστε πολύ επικεντρωμένοι σε ένα πρόβλημα και δεν είστε σε θέση να το λύσετε,” Ο Δρ Mehta είπε, «να το αφήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανέλθετε σε αυτό και θα έχετε τη λύση.”

Αλλά μέτρια επίπεδα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή στους ανθρώπους αρκετά ακριβώς έτσι ώστε να σκέφτονται ευρύτερα. «Σας βοηθά να σκέπτεστε έξω από το κουτί», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής. Τα  οφέλη από τη μέτρια σε ένταση επίπεδου θορύβου, ισχύει μόνο για δημιουργικές εργασίες. Έργα που απαιτούν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως η επιμέλεια ενός έγγραφου ή ότι έχει να κάνει με υπολογισμούς όπως αριθμητικές πράξεις κλπ., ο Δρ Mehta είπε, έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ένα ήσυχο περιβάλλον.

Οι δημιουργοί του site Coffitivity ερεύνησαν και μελέτησαν πάνω στην ιδέα τους μετά ανταλλαγής ιδεών και ξεκίνησαν να κάνουν τη καταγραφή καθημερινότητας ήχων μέσα και έξω από το περιβάλλον των καφέ. Το αποτέλεσμα της δουλειά τους ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Αργότερα όλο αυτό το μοιραστήκαν επίσημα με την ιστοσελίδα τους παρέχοντας και δίνοντας τη ευχέρεια στους χρήστες να νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν χώρο αρκετά οικείο προς αυτούς. Μέχρι και σήμερα όπου η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά το Coffitivity έχει μπει ακόμη και στα κινητά μας επίσημα με την έξυπνη εφαρμογή που μπορεί οποιοσδήποτε να κατεβάσει στο κινητό του.