Γιατί ο espresso δεν σημαίνει απλά ένας γρήγορος καφές

 

Espresso

Φτιάχνεται με 7 γρ. πολύ λεπτά αλεσμένο, καβουρδισμένο καφέ, αποσταγμένο με νερό υψηλής πίεσης και ζεσταμένο στους 93-96 °C. Το κλασικό φλιτζάνι του εσπρέσο είναι περίπου 28-30 ml (ποτέ πάνω από 30 ml) δυνατού μαύρου καφέ.

 

Espresso Lungo

Για την Παρασκευή του espresso lungo ακολουθούμε την ίδια διαδικασία του espresso, με τη μόνη διαφορά ότι ο χρόνος εκχύλισης είναι 30” και η παραγόμενη ποσότητα στο φλιτζάνι είναι 90ml.

 

Espresso Ristretto

Για την Παρασκευή του espresso ristretto ακολουθούμε την ίδια διαδικασία του espresso, με τη μόνη διαφορά ότι ο χρόνος εκχύλισης είναι 18-20” και η παραγόμενη ποσότητα στο φλιτζάνι είναι 20ml. Σερβίρεται σε φλιτζάνι του espresso.

 

Espresso Macchiato 

Είναι ένας espresso 30ml με την προσθήκη μιας κουταλιάς ζεστού αφρόγαλα που τοποθετείται στο κέντρο της κρέμας espresso. Σερβίρεται σε φλιτζάνι του espresso.

 

Espresso Romano

Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με ένα μικρό κομματάκι φλούδας λεμονιού. Ο Βραζιλιάνικος cafezino, ο αντίστοιχος εσπρέσο, σερβίρεται επίσης με μία φέτα λεμονιού.

 

Espresso Coretto

Ένα φλιτζάνι κανονικού εσπρέσο με μικρή ποσότητα κάποιου οινοπνευματώδους ποτού ή λικέρ ενώ το αγαπημένο πρωινό ρόφημα των κατοίκων της βορείου Ιταλίας είναι ο εσπρέσο “διορθωμένος” με grappa.

 

Espresso Con Panna

Είναι ένας espresso 30ml με την προσθήκη μιας κουταλιάς ζεστού αφρόγαλα και μια ροζέτα Σαντιγύ που τοποθετείται στο κέντρο του φλιτζανιού. Σερβίρεται στο φλιτζάνι του espresso.

 

Espresso Affogato

Φλιτζάνι espresso  βάζουμε 1 μπάλα παγωτού γεύση (οποιαδήποτε). Δόση 7 gr σωστά κομμένο καφέ. Καθάρισμα του χείλους της “κουτάλας”. Σταθερή πίεση με το tamper. Απόσταξη για 25 sec για λήψη 30 ml espresso.

 

Espresso Americano

Για την Παρασκευή του espresso Americano ακολουθούμε την ίδια διαδικασία του espresso 60 ml, με τη μόνη διαφορά προσθέτουμε 120 ml αποσταγμένο νερό. Tο σερβίρουμε σε κούπα διπλού espresso.

 

Espresso Doppio

Είναι ο διπλός espresso, όπου ο χρόνος εκχύλισης είναι 25” και η παραγόμενη ποσότητα espresso είναι 60ml. Παρασκευάζεται στο διπλό κλείστρο με 2 δόσεις καφέ. Σερβίρεται σε φλιτζάνι του cappuccino.

 

Mochaccino Espresso

Σε γυάλινο ποτήρι για να φαίνονται τα διαφορετικά στρώματα, βάζουμε πρώτα μια διπλή δόση espresso ,μετά σοκολάτα πικρή ζεστή και από πάνω το αφρόγαλα.

 

Cappuccino

Ο δυνατός, αρωματικός espresso περιχύνεται με ζεστό γάλα και καλύπτεται με τη χαρακτηριστική στρώση αφρού γάλακτος (1/3 καφέ, 1/3 γάλα, 1/3 αφρός γάλακτος).

 

Latte Macchiato

Σε ένα ψηλό, χοντρό ποτήρι κατά προτίμηση γυάλινο, προστίθεται πολύ ζεστό αφρόγαλα και γάλα όμοιο με αυτό που σερβίρουμε στον cappuccino. Στη συνέχεια προστίθεται αργά και προσεκτικά ένας espresso, έτσι ώστε να σχηματισθεί ο χαρακτηριστικός χρωματισμός των τριών επιπέδων (συνολικά περίπου 250ml).

 

Cappuccino Caramelo

Παρασκευάστε ένα διπλό espresso και προσθέστε πλούσιο δεμένο ζεστό αφρόγαλα, καλύπτοντας με στρώση από σαντιγί. Διακοσμείτε με ραβδώσεις σιροπιού καραμέλας.

 

Cappuccino Vienua

Espresso normale με ζεστό αφρόγαλα,γαρνιρισμένος με σαντιγί και σκόνη κακάο.

 

Freddo Espresso

Χτυπήστε στο blender για περίπου 10 δευτερόλεπτα ένα διπλό espresso με πάγο(σε διπλή αναλογία απ’αυτή του καφέ)και ζάχαρη.Σερβίρετε το περιεχόμενο σε κωνικό ποτήρι.

 

Freddo Cappuccino

Χτυπήστε στο blender για περίπου 10 δευτερόλεπτα ένα διπλό espresso με πάγο και ζάχαρη. Σερβίρετε το περιεχόμενο σε κωνικό ποτήρι. Στη συνέχεια χτυπήστε στο blender κρύο φρέσκο γάλα, μέχρι να γίνει πλούσιο και δεμένο αφρόγαλα και προσθέστε στο ρόφημα.

 

Καλές δημιουργίες στον επαγγελματικό και μη χώρο…